Author Topic: Incorrect Lap times for small tracks  (Read 1749 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

widders

  • Been Here a Bit
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Incorrect Lap times for small tracks
« on: February 27, 2018, 08:39:54 PM »
I have a small track, only 8 mtrs in length. Does anyone have the answer to why the Rcs64 records two laps of this track as one. Even the pace cars record two laps as one. The lap time is only four seconds, is this too small a figure for the Rcs64 to register. It still works well but, it means a pit stop in lane is difficult to achieve.
Has any one had this problem.
The system is excellent and I am expanding the track, but, would still like to solve this.

martin

  • Administrator
  • Here a Real Lot!
  • *****
  • Posts: 262
  • RCS64 Programmer
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #1 on: February 28, 2018, 07:14:58 AM »
I think its related to your min lap time..

widders

  • Been Here a Bit
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #2 on: February 28, 2018, 11:51:53 AM »
Hi, I have tried putting in minimum lap times for one lap @ 3 seconds and also 7 seconds for the double lap time. But it still only records a lap of two circuits. Any other ideas? Thanks for your reply.

martin

  • Administrator
  • Here a Real Lot!
  • *****
  • Posts: 262
  • RCS64 Programmer
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #3 on: March 01, 2018, 06:51:33 AM »
You know that the Min lap time should be below the lap time right.
How long time is your lap?

widders

  • Been Here a Bit
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #4 on: March 01, 2018, 01:03:19 PM »
Thanks for the reply.
My lap times for one lap is 4.3 seconds and for the double lap 8.5 seconds.

just another little item I have not solved. That is getting a pace car to pit and stop. I have worked out how to get it to enter the pit lane but it goes straight through. Are pit sensors essential for this operation. I am using cross overs.

Thank you for your help.

martin

  • Administrator
  • Here a Real Lot!
  • *****
  • Posts: 262
  • RCS64 Programmer
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #5 on: March 02, 2018, 07:24:35 AM »
RCS64 need to know when it is in pitlane. Someone need to tell it to RCS64 and its easier to ask some sensors than asking you I gues:)..

Please look at the smartsensors they are the most reliable ones for this..

Martin

Minardi

  • Administrator
  • Here a Lot
  • *****
  • Posts: 89
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #6 on: March 02, 2018, 09:19:32 AM »
Hi, is your firmware of the powerbase upgraded to 1.09 ?

RCS should perfectly well count you lap, I suggest to put your minimum lap time to 2 seconds to start with.
Yes, you need sensors for pacers to stop in pits.
How is your pitlane placed ? Parallel or before/after Start/Finish?

widders

  • Been Here a Bit
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #7 on: March 02, 2018, 02:06:47 PM »
Hi thanks for your reply. The firmware is updated to 1.09. The S/F is just before the pit lane entrance.
I will reset the min lap time to 2 seconds as you suggest. Thanks for the advice on the smart sensors.
Love this system!

widders

  • Been Here a Bit
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #8 on: March 03, 2018, 06:06:55 PM »
Hi, I have tried setting the min lap time to 2 secs. But this has made no difference. I tried re-recording a pace car using ‘ record without using controller’ and this resulted in a one lap record. However I then tried another car and used the same setting. Unfortunately this once again recorded two laps as one. I am scratching my head!

martin

  • Administrator
  • Here a Real Lot!
  • *****
  • Posts: 262
  • RCS64 Programmer
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #9 on: March 03, 2018, 09:38:27 PM »
I cant remember as I havent used ssd for two years. But is it only pace cars that is having this problem. Then they might have their own min lap time.

widders

  • Been Here a Bit
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #10 on: March 05, 2018, 01:44:01 PM »
Thanks for your reply. The lap time problem also effects the controlled car. This does make for even racing i have also noticed that the skip everty tenth lap setting for pace cars does not seem to work. I am running windows 10 could this be part of the problem.

martin

  • Administrator
  • Here a Real Lot!
  • *****
  • Posts: 262
  • RCS64 Programmer
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #11 on: March 06, 2018, 06:55:44 AM »
I am out off ideas, but there is a lot off settings in RCS64 and I havent used it for two years. Maybe a reset to factory settings can cure the problem.

widders

  • Been Here a Bit
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #12 on: March 06, 2018, 11:36:45 PM »
Thanks for trying.Much appreciated. If I solve it I will post it.

widders

  • Been Here a Bit
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Re: Incorrect Lap times for small tracks
« Reply #13 on: April 30, 2018, 08:43:10 PM »
I have now increased the size of the track and reset the programme. It now records correct lap times and pace cars can be recorded in one lap. So all is working correctly. :